Nieuwsarchief

Zonnepanelen
In de snelgroeiende markt van zonnepanelen heerst veel onkunde. Risico’s op schade en zelfs gevaarlijke situaties zijn aan de orde van de dag. Heldere regelgeving, certificeringen én goede samenwerking zijn noodzakelijk om de veiligheid en verzekerbaarheid te borgen. Tijdens de POV-Preventiedag van het Verbond van Verzekeraars, in het Bomencentrum in Baarn, stond bewustwording rondom alle risico’s van zonnepaneelinstallaties dan ook hoog op de agenda.

Jaap Baarsma, voorzitter van brancheorganisatie Solar Holland beet het spits af. “De markt voor zonnepanelen is momenteel booming business.” Dit jaar telt Nederland evenveel zonnepanelen als inwoners.” Dat die opkomende zonne-industrie een keerzijde heeft, schetst Bert van Woudenberg, directeur ProfiNRG in zijn pleidooi voor heldere regelgeving en een verplichte certificering. Zijn er dan geen verplichte normen waaraan zonnepanelen(installaties) moeten voldoen? Daar kan Chris van der Meijden, Technisch Directeur bij Kiwa, kort over zijn. “Er is op dit moment niets verplicht.”

Harry Wolkenfelt vertelt als algemeen directeur van verzekeraar Solarif over de wirwar van verzekeringen die er momenteel aangeboden worden. Hij weet hoeveel er bij het verzekeren van zonnepanelen komt kijken. “Ik heb de langste vragenlijst van Nederland.” Allart de Jong, eigenaar van Omega Energietechniek onderstreept in zijn betoog het belang van inspecties en onderhoud, waardoor zowel kwaliteit geborgd blijft als een beheersing van de schadelast mogelijk wordt. Tot slot werpt Rob Overdijkink, Safety consultant bij FSE Support, een blik op de gevaren van lithium batterijen en de toekomst van energieopslag in Nederland.

Deze week in het nieuws van onder andere RTL Z het verhaal dat gebouwen met hashtag#zonnepanelen een te groot risico zijn voor verzekeraars. Onze woordvoerder Oscar van Elferen reageert: "Het is nog geen 'te groot' risico, maar het wordt wel groter. Door het toenemende slechte weer, maar ook door diefstal en brand. En bij dat laatste punt ligt een verantwoordelijkheid voor de installatiebranche. Verzekeraars komen geregeld panelen tegen die verkeerd gemonteerd zijn en daardoor een groot brandrisico vormen. Wij pleiten dan ook voor wet- en regelgeving rondom de installatiewerkzaamheden en de kwaliteit van de panelen zelf. Dan weten woningeigenaren waar ze aan toe zijn. En verzekeraars ook." Eerder dit jaar werden zonnepanelen al vanuit verschillende expertises belicht tijdens onze jaarlijkse Preventiedag. Lees meer hierover in de longread 'Zonnepanelen: regelgeving en certificering hard nodig'.

Bron: Verbond van Verzekeraars

keurmerk adfiz
keurmerk rma
keurmerk nvga